Чому відбувається обвал?

Обвали виникають на схилах річкових берегів та долин, у горах, на берегах морів. Причиною утворення обвалів є порушення рівноваги між зсувною силою тяжкості та утримуючими силами, що може спричинити багато людських жертв, руйнування міст і зміна ландшафту.

Утворенню обвалів сприяють геологічну будову місцевості, наявність на схилах тріщин та зон дроблення гірських порід. Найчастіше (до 80%) сучасні обвали пов'язані з антропогенним фактором. Вони трапляються в основному при неправильному проведенні робіт під час будівництва та гірничих розробок.

Найбільш популярні канатно-сітчасті системи та протикамнепадні бар'єри. У місцях, де обвали є найчастішим природним явищем, об'єкти інфраструктури захищаються додатково. Для цього споруджуються підпірні стінки з габіонів. Ці конструкції ефективні як у гірській місцевості, так і при зміцненні берегової лінії.

ЗПОВЖЕННЯ – ковзне зміщення (сповзання) мас ґрунтів та гірських порід вниз по схилах гір та ярів, крутих берегів морів, озер та річок під впливом сили тяжіння. Причинами зсув найчастіше є підмив схилу, його перезволоження рясними опадами, землетруси або діяльність людини (вибухові роботи та ін.).